El Blog del Gremi

Al BLOG del Gremi de Fabricants podeu accedir a articles, informes, opinions, etc., de diversos temes d’actualitat.

Altres blocs que també us poden interessar:

  • Fent Lideratge – Bloc de Núria Aymerich, experta en desenvolupament del lideratge directiu i organitzacional.
  • XF/Innovación 6.0– Bloc de Xavier Ferràs, professor del departament de Direcció d’operacions, innovació i Data Sciences d’ESADE
  • Informes destacats – Foment del Treball
  • Arxius Think-Tank – Institut d’Estudis Estratègics de Foment del Treball
  • Nada es Gratis – Bloc independent i gestionat per l’Associació Nada es Gratis. Bloc d’economia, (…) per promoure l’anàlisi i el comentari de prestigiosos investigadors econòmics (…), persegueix apropar la recerca econòmica al públic en general.
  • Apunts sobre la història industrial de Sabadell – Bloc de Jeroni Benavides. Una aproximació a la nostra història empresarial il.lustrada amb documents originals dels seus protagonistes pertenyents a la col.lecció particular de l’autor
Sobre-normes-socials-i-canvi-climàtic-Antonio-Cabrales-a-Nada-es-gratis

Sobre normes socials i canvi climàtic (Antonio Cabrales a Nada es gratis)

¿De quina manera poden influir les creences sobre les normes socials en la lluita contra el canvi climàtic?

A l’article “Sobre normas sociales y cambio climático“, Antonio Cabrales, doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia, i Adrià Bronchal, PostDoc researcher in the Department of Economics at the University of Bologna, presenten i comenten els resultats de l’estudi “Misperceived Social Norms and Willingness to Act Against Climate Change” d’Andre i coautors.

Les-10-claus-del-lideratge-per-Núria-Aymerich

Les 10 claus del lideratge per Núria Aymerich

Quines són les claus per a un lideratge efectiu?

L’experta en lideratge transformacional i en el desenvolupament de lideratge en organitzacions, Núria Aymerich, explica quins són els pilars fonamentals per arribar a ser un bon líder.

En paraules de Núria Aymerich:

“El lideratge de persones i organitzacions és un tema seriós i rigorós que es fonamenta en la ciència, els coneixements i l’acadèmia.

“L’èxit del lideratge és aplicar una metodologia que aconsegueixi guanyar la resistència al canvi”.

La-llana-com-a-fibra-sostenible-per-a-tèxtils-Woolmark

La llana com a fibra sostenible per a tèxtils (Woolmark)

L’ús de la fibra de llana en els tèxtils, una aplicació sostenible

El desenvolupament sostenible, la preservació del medi ambient i la mitigació del canvi climàtic requereixen, entre d’altres accions, d’una producció i d’un consum responsables. Els consumidors d’articles tèxtils són cada cop més exigents en l’adquisició de productes sostenibles i les empreses han adaptat els seus processos productius per reduir l’impacte en el medi ambient. Igualment, la indústria tèxtil, opta per l’ús de matèries amb propietats sostenibles, com és el cas de la llana.

La-formació-professional-dual-millor-el-rendiment-acadèmic-Toni-Mora-Oriol-Escardíbul

“La formació professional dual millora el rendiment acadèmic” (Toni Mora i Oriol Escardíbul)

Formació Professional dual a Catalunya

El catedràtic d’Economia Aplicada de la UIC i director de l’IRAPP, Dr. Toni Mora, i el professor titular d’Economia Política i Hisenda Pública de la UB i investigador a l’IEB, Dr. Oriol Escardíbul, detallen en aquest article l’Estudi de l’impacte que té la Formació Professional dual en el rendiment acadèmic i la finalització dels estudis. El cas de Catalunya.

L’article està publicat a 5centims.cat

Podeu llegir-lo en aquest ENLLAÇ

 

Imatge d’Emir Krasnić en Pixabay

Entrevista a David Allo, experto de Sostenibilidad de Texfor, en Clikcoala

Negocios: O son sostenibles o pierden su sentido (Carlota de Paula Coelho)

Quina és la importància de la sostenibilitat en la governança empresarial?

Carlota de Paula Coelho, apunta en el seu article la conveniència que té per a les empreses un bon govern en matèria de sostenibilitat i tenir-la en compte en la presa de decisions.

Ara bé, només un 1% d’empreses de la Unió Europea aplica models de gestió que tinguin en compte la sostenibilitat. L’autora relaciona aquest fet amb la manca d’una normativa regulada i introdueix la proposta de Directiva sobre Deguda Diligència de les Empreses en Matèria de Sostenibilitat. 

Està-tornant-la-màgia-Article-de-Genís-Roca-a-Viaempresa

Està tornant la màgia? Article de Genís Roca a Viaempresa

Intel·ligència artificial

Davant el progrés del sistemes d’intel·ligència artificial, com el ChatGPT, diversos professionals han llençat una veu d’alerta en relació als riscos i la manca de regulació del seu ús. Al temps que, com explica Genís Roca, reconeixen que “amb la intel·ligència artificial hem arribat a un punt on ni els propis creadors d’aquests sistemes són capaços d’entendre, predir i controlar com assoleixen els seus resultats”. “ Es desconeix què passa dins aquesta capsa negra en que s’ha convertit la intel·ligència artificial”.

En aquest article, Genís Roca compara la utilització del mètode científic, basat en l’observació i l’experimentació, amb les creences divines i màgiques que feien servir els nostres avantpassats per explicar-se la realitat. I és així com es pregunta si davant el desenvolupament de la intel·ligència artifical IA, es pot acceptar un coneixement que no es regeix del tot pel mètode científic o si, tal vegada, acceptarem la màgia com a resposta.

Article publicat a Viaempresa.cat.  Podeu llegir l’article AQUÍ

Quién-teme-a-ChatGPT-Artículo-de-Xavier-Ferràs

¿Quién teme a ChatGPT? Artículo de Xavier Ferràs

Xavier Ferràs, analitza les possibilitats que ofereix  ChatGPT en aquest article publicat al seu bloc.

¿Quién tema a ChatGPT?

L’autor situa aquesta nova tecnologia al nivell d’altres tecnologies i dispositius transformadors a nivell social i econòmic. ChatGPT és un exemple de l’arribada de sistemes d’intel·ligència artificilal (IA) que cada cop estaran més presents a la societat.

Ferràs compara les prestacions que ofereix Chat GPT en relació a altres dispositius, com per exemple Google. Alhora, mostra les possibilitats que obre aquesta tecnologia per aplicar-la a les empreses, a sectors determinats i altres camps. En el seu avanç sorgirà l’especialització i la creació d’aplicacions determinades.

En paraules de Xavier Ferràs “Mi hipótesis es que ChatGPT será un formidable instrumento de creatividad e innovación abierta”.

Llegiu l’article complet AQUÍ 

Ètica-i-Lideratge-Per-Núria-Aymerich

Ètica i Lideratge. Per Núria Aymerich

En aquest article, Núria Aymerich, experta en lideratge transformacional, explica la relació indissociable de l’ètica i el lideratge.

El líder ètic

En el seu escrit, Aymerich, detalla quines són les dificultats per ser un líder ètic, i quines són les claus per actuar amb ètica.

L’article posa especial atenció en les inseguretats personals que “són les responsables de voler arribar als objectius sense considerar si s’hi arriba amb honestedat i amb respecte a les altres persones”. I, alhora, ens acosta a valors com l’honestedat amb nosaltres mateixos i el coratge per superar les inseguretats.

L’article ha estat publicat al bloc Fent Lideratge

Podeu llegir l’article complert AQUÍ 

 

 

Retos y oportunidades en la gestión de los residuos textiles. Enric Carrera-Gallissà.

Selecció natural al sector tèxtil, sostenible sí o sí

Article d’opinió de David Allo, responsable de sostenibilitat de la Confederación de la Industria textil (Texfor) i del Consejo Intertextil Español (CIE), publicat a modaes.com.

És cert que el tèxtil és el segon sector més contaminant del món? En quines dades es basa aquesta afirmació?

Liderazgo y Talento. Artículo de Núria Aymerich

Lideratge i Talent. Article de Núria Aymerich

Article de Núria Aymerich,  experta en lideratge directiu i organitzacional, publicat al seu bloc Fent Lideratge

“Els veritables líders de les organitzacions fomenten el creixement dels membres de l’organització. Potencien la seva creativitat. Els impulsen a aprendre i els permeten aplicar els seus coneixements i les seves idees”.

“El talent vol aplicar, vol créixer, vol expandir-se, vol explorar i vol obtenir resultats!”

Podeu llegir l’article AQUÍ

Article en Castellà  AQUÍ

Foto: Tossa de Mar. Autoria Núria Aymerich