Article d’opinió del president del Gremi de FabricantsEsteve Gené, en relació a la transformació del Museu del Gas com a Museu del Tèxtil, Disseny i Moda. Un reconeixement a les arrels tèxtils de Sabadell i alhora una oportunitat de futur cultural, de recerca i innovació.

 

L’Ajuntament de Sabadell ha pres una decisió significativa per al futur cultural i històric de la ciutat. L’adquisició de l’antic Museu del Gas i la seva conversió en el Museu del tèxtil, disseny i moda, marca un pas essencial cap a la preservació de la rica herència industrial tèxtil de Sabadell i l’exploració del seu passat, present i futur.

Sabadell, coneguda durant molts anys com la “Manchester catalana,” té una història profundament vinculada en la indústria tèxtil. Aquest museu serà un testimoni viu de la història local, oferint una finestra a les arrels de la ciutat i subratllant la contribució de la indústria tèxtil a la seva identitat. També mirarà cap al futur, explorant la recerca i la innovació i reconeixent el present en el que el tèxtil el trobem en gairebé tots els àmbits de la nostra vida diària.

La ubicació cèntrica de l’edifici no només és convenient per als sabadellencs sinó que també atraurà visitants d’altres indrets, revitalitzant el centre històric contribuint a l’activitat cultural i econòmica de la ciutat.

Aquest projecte requereix una col·laboració estreta entre l’ajuntament, experts, entitats culturals de la ciutat, entitats vinculades històricament amb el tèxtil per definir els continguts i les accions destinades a fer del museu un lloc viu i obert a tots. Les peces històriques de la ciutat, entre les que hi ha els mostraris tèxtils i la col·lecció Antoni de Montpalau, aportaran una dimensió històrica significativa al museu.

A més, aquest museu serà part d’un conjunt més ampli de seus culturals, com el Vapor Pissit, les xemeneies de Sabadell i el fons documental del Gremi de Fabricants, entre d’altres. Això enriqueix el concepte museístic i posa en valor la cultura local.

La transformació de l’antic Museu del Gas no només és un canvi en l’edifici sinó una oportunitat per celebrar la rica història de Sabadell i construir un futur que doni valor a la cultura fonamentant-se en la història i creant futur. Aquest museu ha de ser un lloc d’inspiració, aprenentatge i un testimoni de la resiliència i la creativitat d’aquesta ciutat industrial.

Esteve Gené
President del Gremi de Fabricants de Sabadell