El Gremi de Fabricants celebra la Festivitat de Sant Sebastià 2024 i el lliurament dels Premis “Floc de Llana 2023”

El divendres 19 de gener, el Gremi de Fabricants de Sabadell commemora la festivitat del seu patró, Sant Sebastià, que coincideix enguany amb els 465 anys de la fundació del Gremi.

Els actes centrals de la celebració de Sant Sebastià consistiran en una conferència i el lliurament dels premis “Floc de Llana 2023”.

“Cap a quin món anem? Una visió des de Catalunya, Espanya i Europa”

El director general del Cercle d’Economia i president d’iRAP (International Road Assessment Programme), Miquel Nadal, ha acceptat la invitació del Gremi de Fabricants de Sabadell per participar a la diada de Sant Sebastià 2024. En aquest acte, Nadal, impartirà la conferència “Cap a quin món anem? Una visió des de Catalunya, Espanya i Europa”.

Premis “Floc de Llana 2023”

Els premis “Floc de Llana” són un reconeixement a empreses i persones per la seva trajectòria i aportacions al sector tèxtil. També distingeixen a entitats i persones pel seu compromís amb la ciutat de Sabadell. El lliurament dels premis corresponents a l’any 2023 es durà a terme just després de la conferència. Seguidament, es donarà pas al discurs commemoratiu del president del Gremi de Fabricants, Esteve Gené, i les intervencions del  tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica, Projecció de Ciutat i Turisme, Lluís Matas, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

465 anys de la constitució del “Gremi de Paraires de Sabadell”

El Gremi de Fabricants de Sabadell té el seu origen en l’antic Gremi de Paraires de Sabadell, constituït l’any 1559.  1 “Les primeres ordinacions escrites de l’ofici o confraria de paraires de Sabadell daten del 2 de novembre de 1559. Tanmateix, anaven precedides d’una organització de l’ofici com ho reflecteix la presència de dos cònsols i un adjunt. Es pot afirmar que els orígens eren fins i tot anteriors, ja que el 1565, el Consell de Paraires es convoca i reuneix “com sigui que des de mot llunyà i antiquíssim temps és costum convocar amb llicència de paraula, concedida del honorable batlle de dita vila i terme i dins present i existent“. Per tant, aquest “llunyà i antiquíssim temps” fa pensar en una certa organització dels paraires força anterior a aquestes primeres ordinacions”.

1 Benaul JM, Torra L. “El Gremi de Paraires i la vila pagesa i artesana 1500-1813”. A: Calvet J, Casals M, Deu E, Fabregat V. El Gremi de Fabricants de Sabadell 1559-2009. Organització empresarial i ciutat industrial. Sabadell. Enciclopèdia Catalana, SAU. 2009

Primeres ordinacions dels paraires de Sabadell. Ordinacions de la Universitat de la Vila i Terme de Sabadell, 2 de novembre de 1559 [Monistrol / AGFS]