Sant Sebastià i Sant Roc. Patrons del Gremi de Fabricants de Sabadell

El 2 de novembre de 1559 es van promulgar les primeres ordinacions escrites de l’ofici o confraria de Paraires de Sabadell. Actualment, Gremi de Fabricants de Sabadell.

Temps després, el 1566 el bisbe de Barcelona va autoritzar la creació, des del punt de vista canònic, de la Confraria del Gremi de Paraires, sota l’advocació de Sant Sebastià i Sant Roc. La fundació va tenir lloc en la capella de l’Hospital al carrer Samuntada o del Pedregar de Sabadell.

Dècades més tard, el 8 de maig de 1594 el Gremi de Paraires, institueix, funda i dota d’un Benefici sota l’advocació de Sant Roc i Sant Sebastià, amb residencia en l’església parroquial de San Félix, on construeix un altar propi.

Sant Roc va ser el patró destacat del Gremi fins a mitjans del segle XIX, malgrat l’entitat celebrava d’igual manera la festivitat dels dos sants: San Sebastià el 20 de gener i Sant Roc el 16 d’agost.

Coincidint amb la celebració de Sant Roc, se celebrava també la reunió general dels agremiats. Segons explica Pere Roca Garriga en la Crònica Informativa de l’ISP, en aquesta reunió “es procedia a la definició de comptes i a la renovació dels individus de la Prohomenia”. Però, el 1848 el Gremi decideix dur a terme la reunió dels agremiats el 20 de gener i la vinculen amb la festivitat de Sant Sebastià, fins aleshores considerat com el segon patró gremial.

A partir d’aquest moment, San Sebastià passa a ser el patró preferent i més conegut com a benefactor de la institució gremial.

 

Sant Sebastià, protector contra la pesta

Sant Roc i Sant Sebastià van ser designats com a patrons de la capella de l’Hospital, on en un primer moment es va instal·lar la confraria del Gremi de Paraires abans de traslladar-se a l’església de Sant Félix.

Els dos Sants gaudien d’una certa predilecció entre la gent a causa de la seva intercessió per guarir de la Pesta.

Pel que fa a Sant Sebastià, a conseqüència del seu primer martiri, se’l va relacionar com a protector contra aquest mal. Nombrosos estudis assenyalen que té la seva arrel en la creença que relacionava aquestes epidèmies amb una pluja de fletxes.

Si voleu conèixer més informació sobre Sant Sebastià, us deixem un enllaç a l’estudi: San Sebastián, mártir y protector contra la peste, d’ Helena Carvajal González. Universidad Complutense de Madrid.