Com afecta la sostenibilitat a pimes i micropimes tèxtils: 3 eines per aconseguir millorar-la

El dia 27 de setembre es va celebrar a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell la sessió 3 eines per aconseguir millorar la sostenibilitat de pimes i micropimes del sector tèxtil, organitzada conjuntament amb Promoció Econòmica de Sabadell (Ajuntament de Sabadell) en el marc del projecte innovador “ACTE: Apostem per enfortit la indústria Tèxtil”.

A la sessió es va debatre sobre la importància de la sostenibilitat a les pimes i microempreses del sector tèxtil i es van presentar diverses eines per a la seva implantació.

El president del Gremi, Esteve Gené, va obrir la jornada i en la seva intervenció va destacar que “les empreses tèxtils estan molt sensibilitzades envers la sostenibilitat i realitzen importants esforços per incorporar-la en els seus processos productius”, malgrat les dificultats amb les que es troben:

“En els darrers anys, les empreses tèxtils s’han vist colpejades pels efectes de la pandèmia, la guerra d’Ucraïna, la pujada dels preus de l’energia i de les matèries primeres, i la competència de països tercers amb unes normatives més laxes en matèria de sostenibilitat. “Per part dels consumidors, ha crescut la demanda de productes tèxtils sostenibles, alhora que es reclama als fabricants el compliment de noves i exigents normatives medi ambientals així com l’adaptació dels seus processos productius. Sabem que això es fa especialment complicat per a les pimes i micropimes, amb pocs recursos materials i humans”.

En el seu discurs, Gené, també va posar en relleu el valor afegit que aporta el treball conjunt entre empreses, administració i entitats per aconseguir els objectius que en són comuns. En aquest sentit, a fer palès que: “Com a Gremi, seguirem treballant per donar suport a les empreses i a la indústria tèxtil i tenim una especial voluntat d’ajudar i estar al costat de les més petites que són les que possiblement ho tenen més difícil”.

La consultora i experta en sostenibilitat en empreses tèxtils, Ester Xicota, va presentar 3 eines perquè les empreses tèxtils puguin fer aquesta transició cap a la sostenibilitat. Per iniciar aquest procés cal Informar-se (per ampliar coneixements), mesurar i avaluar (començant pel més immediat: consum en energia, aigua i generació de residus) i la unió o treball en conjunt.  En la seva exposició va remarcar que la sostenibilitat representa una oportunitat per a les empreses.

Durant la jornada, Arnau Cuatrecasas, project manager de Reimagine Textile va presentar les noves funcionalitats de Cooperatèxtil, la plataforma que connecta oferta i demanda de la producció tèxtil. L’empresari tèxtil i expert en sostenibiltat, Josep Moré, qui va conduir la sessió de networking, va remarcar la importància de la comunicació i el treball en equip en el procés de transició cap a una empresa més sostenible.

L’acte també ha comptat amb les intervencions del regidor de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Sabadell, Antonio Rodríguez Galián, i de la secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich.

 

Ressó a la premsa:

La sostenibilitat al sector tèxtil, a debat (Diari de Sabadell)

Sabadell apuesta por una jornada sobre la sostenibilidad en las empresas textiles (El Periódico)