140 anys d’història de l’edifici del Gremi de Fabricants de Sabadell
El passat mes de novembre van acabar les obres de restauració de la façana del Gremi de Fabricants.
En les intervencions dutes a terme, s’ha prioritzat la seguretat, el respecte pel patrimoni i el valor històric. Per aquest motiu alguns elements s’han mantingut en el seu estat original, com és el cas de les motllures de pedra que envolten les finestres.
Gairebé coincidint amb la finalització de les obres de restauració, es compleixen 140 anys de la inauguració de la seu gremial.
L’actual seu del Gremi de Fabricants de Sabadell es va inaugurar el 28 de gener de 1883. Està situada al carrer Sant Quirze, en un antic solar anomenat can Nofre.
Des d’aquí volem compartir amb vosaltres la seva història:
Els inicis
L’edifici, d’estil neoclàssic, el va dissenyar en Narcís Nonell Sala. L’immoble, catalogat, consta de planta i dos pisos. Quan va ser construït, disposava d’un jardí anterior amb tanques que li donaven un aspecte més senyorial i clàssic.
El Banc de Sabadell va ajudar al Gremi en la construcció del nou edifici gremial i a la vegada, el Gremi va destinar una part a oficines del Banc. El Gremi es va instal·lar al primer pis, mentre que el Banc de Sabadell va ocupar la planta baixa i el segon pis.
Reformes
Al segle XX, a conseqüència del creixement de la indústria tèxtil, el Gremi va necessitar ampliar els seus locals per poder donar cabuda a noves entitats de diversos subsectors del tèxtil. L’arquitecte Joaquim Manich es va encarregar d’aquestes reformes, malgrat no es van poder fer totes.
El 1933, es va remodelar el segon pis i es va elevar del sostre d’aquesta planta. Les obres van acabar a finals d’any i el gener del 1934 es va inaugurar.
Durant els anys 1945-1947, sota la direcció de l’arquitecte Joan de M. Ferrés, es va ampliar el saló d’actes pels dos extrems i es va construir un nou cos de l’edifici sobre el patí posterior.
L’any 1954 el Banc de Sabadell es va traslladar a la seva seu de la plaça de Sant Roc. Aleshores, el Gremi, va iniciar unes obres amb les quals es va fer una transformació de l’edifici i la construcció de l’atri. Aquestes reformes, dirigides per l’arquitecte Gabriel Bracons Singla, es van inaugurar l’any 1956 en la festivitat de Sant Sebastià, patró del Gremi.
Entre 1973 i 1974, també sota la direcció de Gabriel Bracons Singla, es duen a terme varies reformes. S’adequa el segon pis, on havia estat la Cambra de Comerç (1886-1962) i posteriorment l’Escola de Secretariat, per a dependències del Gremi. La planta baixa, també s’adapta per a les noves oficines de l’entitat i es construeix el pàrquing.
Posteriorment, durant el segle XXI, s’han fet dues actuacions a la façana del Gremi. La darrera, com ja comentàvem, ha sigut l’any 2022. En aquesta ocasió s’ha fet una tasca de recuperació, restauració i rehabilitació. S’ha actuat sobre l’escut, les lletres, el frontó, les cornises, fissures i pintura.
Art i arquitectura al Gremi
Alguns del elements més destacables de l’edifici del Gremi de Fabricants són la façana principal i les dependències del primer pis: la sala de juntes, la sala d’actes, amb el tapís “Salomó i la Reina de Saba”, i la sala de la presidència. En aquesta sala està exposada bandera gremial de l’any 1957, feta amb seda natural i coronada amb una obra de l’orfebre Serrahima.
Al llarg dels anys, s’han anat adquirint obres pictòriques i escultures. Actualment, el fons d’art del Gremi compta amb força obra d’artistes catalans i sabadellencs com: Camil Fàbregas, Antoni Vila Arrufat, Joan Vilacasas , Agustí Puig, entre altres.
El fons també disposa de vàries peces cedides pel Museo del Prado.
L’any 1886, va sorgir la iniciativa de crear un Museo comercial, industrial y artístico. Per aquest motiu el 1887 el Gremi va fer una petició d’obres al Ministeri de Foment, i el Museo Nacional de Pintura y Escultura (actualment Museo del Prado) va cedir vuit obres al Gremi, de les quals, actualment n’hi ha sis exposades a l’edifici.
L’edifici en imatges