El mindfulness –també dit atenció o consciència plena- són un conjunt de tècniques d’entrenament mental, control corporal i gestió emocional, que permeten prendre consciència i gestionar els pensaments, sentiments, sensacions corporals i entorn que ens envolta, moment a moment i sense judici. Implica fer-se conscient de qui som i què fem, reduint la reactivitat i sense deixar-se superar per les adversitats.

 
Desenvolupat a Orient pel mestre zen vietnamita Thich Nhat Hanh i impulsat a Occident pel psiquiatra nordamericà Jon Kabat-Zinn, es basa en l’aprenentatge i pràctica continuada de diversos exercicis de control mental, gestió emocional i corporal, nascuts de la combinació de la psicologia moderna i les tradicions orientals.

 
El seu domini i pràctica habituals permeten incrementar la capacitat d’atenció i concentració, gestionar efectivament l’estrès i l’ansietat, millorar la comunicació i les relacions amb els altres, gestionar les emocions pròpies i els conflictes amb els demés, alhora que aprendre a relaxar-se físicament i mentalment, a desconnectar el pilot automàtic i a canviar la reactivitat per la resposta conscient. El resultat final és una vida més tranquila i emocionalment estable; una visió més optimista de la realitat i la capacitat d’autogestionar les pròpies emocions i de trobar la fortalesa en l’interior per abordar els reptes de la vida diària.

 
Aplicat a entorns laborals, es relaciona amb la disminució de la conflictivitat, la reducció dràstica de l’estrès, la millora en la comunicació i relacions interpersonals i fins i tot amb un augment significatiu de la creativitat, la productivitat i la realització personal.
Els treballadors milloren la seva salut física i mental, incrementen els nivells de motivació i engadgement i aprenen a reconduir l’estrès i a produir més i millor.
Els líders per la seva banda, transformen completament la forma de treballar i la comunicació amb els seus equips. Per això, cada vegada més empreses d’arreu del món estan incorporant o desenvolupant programes de formació en mindfulness per als seus directius i treballadors.

 
Aura Costa. Periodista i Mindfulness trainer, experta en comunicació, gestió de l’estrès i prevenció i gestió de conflictes.