Les marques atresoren la seva força en la capacitat que tenen d’influir en les nostres experiències vitals. Des de molts punts de vista, les marques són com les persones: representen valors, punts de vista, opinions, aptituds i actituds i, naturalment, una gran càrrega de subjectivitat.

EL BRANDING EMOCIONAL es refereix al procés de creació i revisió d’una marca, de la seva identitat visual i de la relació emocional que s’estableix entre aquesta marca i el consumidor.

El branding és el procés de construcció d’una marca. Per tant, es tracta de l’estratègia a seguir per a gestionar els actius vinculats, ja sigui de manera directa o indirecta, a un nom comercial i el seu logotip.

Aquests factors influeixen en el valor de la marca i en el comportament dels clients. Una empresa que té una marca té un alt valor, una forta identitat corporativa i un bon posicionament en el mercat serà una font d’ingressos estable i segur a llarg termini

El branding busca ressaltar el poder d’una marca, aquells valors de tipus intangible, como són la singularitat i la credibilitat, que els permeten diferenciar-se de la resta i causar un impacte únic en el mercat.

El que el branding intenta fer és subratllar aquestes qualitats que la marca transmet al client i que constitueixen la seva fortalesa. D’aquesta manera, es possible que el consumidor associï en la seva ment una marca amb un valor; com, per exemple, la innovació. En aquest cas, els publicistes buscarien que el consumidor pensi en la marca a l’hora de buscar productes innovadors.

Construir una marca, sigui des de zero o com a renovació d’imatge, en una indústria que condemna als visionaris, és certament una tasca que cada cop menys persones s’atreveixen a assumir. La identitat d’una firma és l’aspecte fonamental de la seva existència, ja que li ofereix la possibilitat de distingir-se clarament de la resta.

El factor Emocional el generen aquelles marques que obtenen una lleialtat més enllà de la raó. Les que aconsegueixen grans nivells d’amor i respecte entre els consumidors. El Branding Emocional el que busca no és que la gent sigui lleial, sinó que sigui creient. Es a dir, “pot comprar a un altre, però creu en mi i al final tornarà a mi”.

Per a crear un vincle emocional, no n’hi ha prou amb esforçar-se per oferir un bon producte i un bon servei, hem d’estimar i creure en el nostre treball, apassionar-nos amb ell, enamorar-nos d’ell. En el cas de les marques emocionals més conegudes com són Harley Davidson, Coca Cola, Apple o Disney, els primers prescriptors són els mateixos treballadors i directius.

Lluis Morales. Advocat i professor UPC.